news

Usenet, de toekomst zonder FTD

Rss feed for topic Other NewsOther News - Posted by: christian On 16-02-2011 @ 11:14

Nadat de usenet community FTD vorige week woensdag de rechtszaak tegen BREIN verloor hadden ze de keus om door te gaan en alle verwijzingen te filteren of ermee te stoppen. Gister, dinsdag 15 Februari 2011, is er dus aangekondigd dat FTD per 1 maart 2011 op zwart gaat.

Nu rijst de vraag op: wat nu? Wat zijn de alternatieve voor het vinden van informatie over te downloaden binaries vanuit usenet?

Er werden meerdere forums en programma's genoemd. Hiervan zijn gister later op de dag de meeste ook offline gegaan(waaronder TwilightNZB, Dutch Binaries Program, NZBKingdom, FTAClub en ShrekNZB). Dit alles  na sommaties van brein.

Nu zijn er dus een aantal mogelijkheden om alsnog van usenet te downloaden. Natuurlijk het ouderwetse headers ophalen van de nieuws server en hier gewoon zelf tussen gaan zoeken naar interessante downloads. Dit is natuurlijk niet zo handig als dat het was om via FTD te zoeken. Tevens is er haast geen informatie aanwezig, met een beetje geluk is er een .nfo bestand aanwezig maar zelfs dit is niet altijd het geval. Dit geeft dus wel aan waarom communities als FTD z'n succes zijn geworden.

Maar er is een alternatief. Dit alternatief met de naam spotnet werkt voor de eind gebruiker precies hetzelfde als FTD met het essentiële verschil dat spotnet zijn database niet centraal opslaat zoals FTD dit deed maar decentraal op usenet zelf(om deze reden dus ook dat er een usenet account nodig is voor het gebruik van het programma). Dit geeft dus als voordeel dat het niet zoals nu bij FTD kan zijn dat de centrale opslag down gaat en hierdoor het hele programma niet meer bruikbaar is.

Spotnet importeert tevens de spots van FTD waardoor het een erg grote database is. Dit blijft spotnet ook doen tot FTD ermee stopt op 1 maart. Hierna zal het moeten leven van de spots die bij spotnet zelf aangemeld worden.

Dan als laatste het downloaden van Films en muziek uit nieuwsgroepen is niet illegaal in Nederland het verspreiden hiervan(uploaden naar nieuws server) overigens wel. Voor Software geld dat het verspreiden en het downloaden hiervan illegaal is volgends de Nederlandse wet. Ik probeer dan ook niet aan te zetten tot het downloaden van illegale content, maar alleen een alternatief voor een mooie database met informatie van spots op usenet aan te geven.

Links: Tutorial(Binaries4all) || Official spotnet website


Comments: